2017-01-17

Futurs mestres col·laboren en els projectes de cooperatives escolars de Rasquera i Godall


Amb l'objectiu de promoure conductes de col·laboració entre els alumnes de primària i donar eines als futurs docents que es formen a la universitat.


El departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) s'ha involucrat d'una manera directa en la creació i la coordinació de dos projectes de Cooperativa Productiva Escolar (COPROES) en dos escoles rurals de les Terres de l'Ebre: Les Eres de Rasquera i Sant Salvador de Godall. En el cas de Rasquera és el segon curs consecutiu que la URV participa en este projecte que forma part del Programa Emprendre en la Meva Escola (EME), impulsat per la Fundació del Món Rural.

"Estes escoles no donaven l'abast a l'hora de planificar i desenvolupar les reunions i activitats de la cooperativa escolar i el que hem fet des del Campus Terres de l'Ebre de la URV és aportar estudiants que els donen suport al mateix temps que aprenen", explica la professora del departament de Pedagogia de la URV Míriam Segura. Així quatre alumnes del grau d'Educació Primària de la URV del Campus Terres de l'Ebre a través del projecte d'aprenentatge servei de la URV desenvolupen tasques setmanals a l'escola de Rasquera i dos més a l'escola de Godall.

"Són alumnes de segon curs i este és el primer contacte directe que tenen amb escolars i docents", apunta Segura. Les seues funcions són les de planificar les reunions amb els alumnes del centre, des de P-3 fins a Cicle Superior, establir, en col·laboració amb ells quin seran els productes que s'elaboraran per vendre a les fires locals i a quins preus, i coordinar els tallers per fabricar-los. Es tracta de competències que els estudiants de la URV treballen en les assignatures d'Ensenyament i Aprenentatge de les Matemàtiques i Ensenyament i Aprenentatge de l’Expressió Visual i Plàstica.

El curs passat els alumnes del col·legi de Rasquera van elaborar marcs de fotos, posancxcotes i imans de fang, posallapis, clauers i espelmes aromàtiques, entre d'altres, que van vendre per Sant Jordi i la Fira de Rasquera.

L'objectiu del projecte de cooperativa escolar COPROES és difondre la cultura emprenedora entre els xiquets, així com conductes i actituds de col·laboració, coordinació i responsabilitat, i donar-los també eines per superar conflictes i resoldre problemes. En el cas dels estudiants de magisteri de la URV és la seua primera presa de contacte amb l'escola real, amb alumnes i docents actius, i el seu dia a dia. Des de la URV es busca ampliar esta col·laboració a d'altres escoles del territori, ja que hi ha més estudiants interessats que no pas oferta existent.