2016-12-16

Premien els olis de la Cooperativa de Godall, Rius d’Or i el Centre Oleícola del Penedès

font: diari de Tarragona

CONSUM: EN UN ACTE QUE VA TENIR LLOC, AHIR AL VESPRE, AL PALAU BOFARULL

 La Cooperativa Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de Godall, l’empresa Rius d’Or de la Fatarella i el Centre Oleícola del Penedès, amb seu a Llorenç del Penedès han obtingut els premis CDO al millor oli d’oliva verge extra de la campanya 2016 en les categories de Fruitat verd amarg, Fruitat verd dolç i Fruitat madur, respectivament.  Enguany han optat als guardons un total de 22 almàsseres del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El lliurament dels guardons es va dur a terme ahir al vespre al Palau Bofarull de la Diputació a Reus. En el decurs de l’acte, encapçalat per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el president  de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es van lliurar tres accèssits. El corresponent a la categoria de Fruitat verd amarg va ser per a Agrícola i Secció de Crèdit de Cabacés. En la categoria de Fruitat verd dolç, va recaure en Agrícola i Secció de Crèdit de la Palma d’Ebre. I el de millor oli fruitat madur va ser per a la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Serra d’Almos.



2016-12-15

Godall, la segona alcaldia del PP a Catalunya


Francisco Aguiar serà, durant el proper any, l'únic batlle popular a les Terres de l'Ebre, gràcies a un acord amb el PSC

L'altra localitat catalana amb govern del PP és Pontons, a l'Alt Penedès


Godall (el Montsià) serà la segona població de Catalunya i l’única població de les Terres de l’Ebre que des d'aquest dijous i durant un any tindrà alcaldia del PP. Ho serà en virtut del pacte que van assolir a inicis de legislatura el PSC, amb tres regidors, i l’únic regidor dels populars, Francisco Aguiar. L'altre localitat catalana on actualment governa un alcalde del PP és Pontons, a l'Alt Penedès, on el màxim representant municipal és Luís Fernando Caldetey

Fins ara, Teresa Esmel ha estat l’alcaldessa de Godall i ho tornarà a ser en l’últim any i mig de legislatura. En les últimes eleccions municipals la llista més votada, amb només 12 vots de diferència, va ser la d’Acord per Godall (Acord Municipal), llista vinculada a ERC. Però els socialistes, que governaven al municipi des de 1999 amb Francesc Miró al capdavant (actualment regidor a l’oposició a Amposta) van mantenir l’alcaldia gràcies al pacte amb l’únic regidor del PP.

Així doncs, Aguiar prendrà possessió com a alcalde aquest dijous i a més, també estarà al càrrec de la regidoria de Governació, a més de les carteres de Relacions amb les Entitats, Esports i Sanitat. Per la seva banda, Tere Esmel passarà a ocupar la regidoria d’Hisenda, que fins ara estava en mans del PP, i mantindrà les d’Ensenyament, Turisme i Urbanisme.

Segons ha explicat la fins ara alcaldessa a l’aguaita.cat, l’acord de Govern entre PSC i PP “ha funcionat perfectament. En aquests moments no tenim cap queixa. Aguiar continuarà amb la feina iniciada fins ara, perquè el treball de l’equip de govern és el mateix encara que canviï d’alcaldia”.

Pel que fa a les diferències ideològiques entre PP i PSC, Esmel ha volgut matisar que “malgrat que cadascú té la seva forma de pensar, en benefici del poble es deixa de banda tot”. Segons l’alcaldessa, “quan Francisco Aguiar es va decantar a fer un pacte amb el PSC no va ser tan per ideologies, sinó per una afinitat entre les persones”, pel fet d’haver coincidit en els darrers anys com a regidors del ple. “La coordinació i sintonia entre les dues parts és total”, conclou Esmel.

El ple en què es farà el traspàs d’alcaldia es dura a terme aquest dijous a les 19.00 h.

Apadrinar oliveres és possible

font: Rac1

Si aquests dies esteu aprofitant per comprar detalls de Nadal i no us en sortiu, tenim una proposta interessant. Es tracta d’un regal solidari: apadrinar una olivera centenària del poble de Godall, a la comarca del Montsià, i gaudir dels seus fruits durant tot l’any. Aquesta és la opció que ens ofereixen els germans Pierre i Alfredo Ralda que l’any 2013 van posar en marxa aquest projecte d’economia social, com ens ha explicat el mateix Pierre en directe.



Fa tres anys, quan el pare va morir, els germans Pierre i Alfredo van heretar aquesta plantació d’oliveres familiar a la província de Tarragona. Una explotació que, al llarg de generacions, els Ralda havien mantingut i cuidat i que ara, gràcies a un projecte de micromecenatge, ells han impulsat i mantingut. Una iniciativa que, a més, serveix per mantenir llocs de treball i preservar les arts de tota la vida com els proveïdors de les etiquetes o els envasos de l’oli.
En aquesta entrevista teniu el funcionament i també la història d’aquests emprenedors: www.raldafriends.com


audio:  http://www.rac1.cat/audioteca/embed/41df178d-3c1a-4374-86f1-f2d5456fb518


Oliveres de Ralda+Friends al poble de Godall.

Ralda&Friends, apadrinar oliveres a Godall

2016-12-14

Els editors recomanen… 200 llibres per al 2017

font: Vilaweb


Més de dues-centes novetats recomanades pels editors · Proposen tres llibres del catàleg propi i un de la competència · Propostes per a aquestes festes de Nadal.

Els llibres són un bon regal per a aquestes festes. Hem demanat als editors d’una seixantena d’editorials que publiquen en català que recomanin tres títols del catàleg propi. I, per provocar el joc i la curiositat, també els hem demanat que ens recomanin un títol d’una altra editorial que no sigui la seva (ni tampoc cap segell d’un mateix grup editorial, si és el cas que hi pertanyen). Entre els títols més recomanats de la competència, es destaca el Cançoner de Petrarca, traduït per Miquel Desclot i publicat per Proa, i la novel·la d’Elisabeth Strout Em dic Lucy Barton, traduïda per Esther Tallada i publicada per Edicions de 1984. També s’han repetit la primera novel·la de Sebastià Portell, El dia que va morir David Bowie, publicada per Labreu, Germà de gel, d’Alícia Kopf, publicada a l’Altra editorial, El món d’Horaci, de Vicenç Pagès Jordà, novel·la de Proa, que és una segona edició, vint anys després de la primera, i Llampecs de Jean Echenoz, publicat per Raig Verd.

Tot seguit us oferim les propostes dels editors.


...
Matilde Martínez Sallés de GODALL EDICIONS recomana:
Més d’un autor, Petites històries de banquets. Traducció de Tina Vallès
Iban Zaldua, Enlloc, mai. Traducció de Maria Colera Intxausti i Ainara Munt Ojanguren
Mark Strand, Rufaga d’un. Traducció de Joan Todó
I un de la competència…
Cristina García Molina, Silenci a taula (Viena)
...



2016-12-12

Projecte de remodelació de la pl. Major. Aprovació inicial.


Ajuntament de Godall


ANUNCI

Per acord de ple, de data 30 de novembre de 2016, es va aprovar inicialment el Projecte de Remodelació de la Plaça Major de Godall¿, amb un pressupost de 47.768,84 euros IVA inclòs. També es va acordar l'aplicació del procediment de la tramitació d'urgència de l'expedient, raó per la qual es redueixen a la meitat els terminis legalment establerts.

Mitjançant aquest anunci, se sotmet l'esmentat Projecte a informació pública per un termini de quinze dies, a comptar des de la publicació, perquè les persones interessades examinin el Projecte i presentin, si s'escau, les al·legacions que considerin pertinents.

El Projecte es pot examinar en les oficines de l¿Ajuntament de Godall, de 16'30 hores a 20'30 hores, de dilluns a divendres.

2016-12-11

L'Ebre fa baixada

font: La veu de l'Ebre







La població de les Terres de l’Ebre va disminuir per tercer any consecutiu l’any 2015 i gairebé la meitat dels municipis ebrencs ha perdut població en els darrers 15 anys. A més a més, els indicadors estructurals del territori són, endèmicament, “bastant extrems”, segons alertava un informe recent fet per la càtedra d’Economia Local i Regional de la URV.

2016-12-02

Llars d’infants a les escoles rurals

font: Ara.cat

Escola Sant Salvador de Godall

El pla pilot del departament d’Ensenyament impulsat l’any passat permet a les escoles rurals la incorporació de les llars d’infants als seus centres


El curs passat la Generalitat va implementar una experiència pilot perquè les escoles rurals poguessin atendre infants de primer cicle d’educació infantil i funcionar, també, com a llars d’infants. Aquesta iniciativa es va dur a terme, inicialment, en set escoles de les Terres de l’Ebre i de Lleida, però aquest curs 2016-17 l’experiència s’ha ampliat i ja són 50 centres, segons peticions dels mateixos ajuntaments.
Un dels objectius d’aquesta proposta, definida en les 'Mesures per a la innovació i qualitat de l’escola rural', és garantir el servei de primer cicle d’educació infantil per a les famílies que el necessiten i evitar que hagin d’escolaritzar els seus fills en altres municipis i “es despoblin municipis petits”, segons explica Lluís Baulenas, director general de Centres Públics del departament d’Ensenyament. La baixa densitat de població infantil entre 1 i 3 anys en pobles petits fa que no resulti “econòmicament sostenible la creació d’una llar d’infants” i això acaba comportant la impossibilitat de l’escolarització d’aquests infants al seu propi municipi. En molts casos, aquesta realitat obliga “a escolaritzar-los en poblacions més grans” i els fa més difícil “retornar a l’escola del seu municipi”, assegura Baulenas. La conseqüència d’això és “la pèrdua d’alumnat, l’empobriment de la vida comunitària i la despoblació”.

ESCOLA I FUTUR

L’Escola Sant Salvador de Godall (Montsià) va ser una de les set primeres escoles que es van acollir a la primera fase del pla pilot. Forma part de la zona escolar rural (ZER) del Montsià, amb dues altres escoles que també van incloure’s en el desplegament de la primera fase pilot. Per a la seva directora, Griselda Villalbí, ha sigut una manera de cobrir “la demanda de nens que s’inscrivien en llars d’infants de pobles propers” i ha afavorit que “les famílies no marxin del poble”. Els nens de primer cicle, en el seu cas, estan en un edifici annex de l’escola, “una llar d’infants de nova construcció municipal que es va acabar el 2010 però que no es podia obrir per a tants pocs alumnes i pel cost que suposava”.
A Godall els més petits -vuit en total- participen a les classes de música, plàstica, psicomotricitat i anglès amb els alumnes de l’aula infantil. “Això sí: respectant sempre el seu ritme, que és molt diferent dels de segon cicle, ja que necessiten més estones de descans i més estona per esmorzar, per aprendre hàbits”. Però, esclar, la relació entre els alumnes de diferents edats “és molt bona, els han acollit molt bé i s’han integrat com un grup més de l’escola”. En total a l’escola hi ha 38 alumnes, d’entre 1 any i 12 anys: “Tots aprenem, mestres i alumnes, sobretot els grans, que se’ls miren amb estimació, els cuiden i els ajuden”.
A Godall els més petits -vuit en total- participen a les classes de música, plàstica, psicomotricitat i anglès amb els alumnes de l’aula infantil
En canvi, l’Escola de la Vall Fosca, al municipi de la Plana de Mont-Ros (Pallars Jussà), s’ha integrat en aquest pla aquest mateix curs, tot i que ja recollien l’experiència d’haver compartit model perquè la llar d’infants era just al costat de l’escola. “L’adhesió al projecte ha permès integrar la llar d’infants al mateix projecte d’escola, donar continuïtat i potenciar l’intercanvi de coneixement mutu”, explica Montse Rollan, directora de l’escola. En aquest cas l’escola s’integra dins la ZER del Pallars Jussà, juntament amb les escoles d’Isona i Salàs de Pallars.
Amb la incorporació de nens a partir d’un any a l’escola asseguren “continuïtat al centre”, que té 48 alumnes, 5 dels quals d’entre 1 i 3 anys, i “les activitats són més variades, perquè han de cobrir totes les edats”. Un altre dels aspectes que en subratlla és la “relació enriquidora” entre els alumnes. Tot i que els més petits tenen la seva pròpia aula, hi ha moments per fer activitats plegats: “Els petits aprenen dels grans i els grans dels petits. Alhora treballem el respecte, l’estima i l’ajuda entre els uns i els altres, uns valors molt importants”.

COOPERACIÓ I BALANÇ

Aquest pla s’ha treballat conjuntament amb els ajuntaments per oferir una resposta d’escolarització als infants més petits i “donar un servei a la població”. S’hi poden acollir els ajuntaments dels municipis amb una població que no superi els 3.000 habitants, que poden sol·licitar l’aplicació del Pla als Serveis Territorials del seu àmbit geogràfic, sempre que manifestin el compromís per implementar aquest primer cicle. Això vol dir que són els ajuntaments els que “gestionen la matrícula d’infants empadronats al municipi i amb una ràtio màxima de 10 alumnes a partir d’un any”, diu el director general, Lluís Baulenas. Una matrícula que està oberta al llarg del curs, sempre que no superi aquesta xifra.
S’hi poden acollir els ajuntaments dels municipis amb una població que no superi els 3.000 habitants
Tant per a Griselda Villalbí com per a Montse Rollan l’experiència ha resultat molt positiva. Mentrestant, el departament es mostra favorable a seguir “donant resposta a totes les situacions que afavoreixin l’escolarització dels infants als seus municipis”.

2016-12-01

Gent del Barri, a Godall (Canal 21)

El Carnaval, les bitlles o la música de banda són elements molt significatius del poble de Godall. Però també ho és l'ampli teixit associatiu amb que compta el municipi. En aquesta nova entrega de Gent del Barri ens desplacem fins a Godall per conèixer la seva gent i passar un dia per aquest poble tan bonic del Montsià. Comença Gent el Barri