2015-06-29

Explicar la societat romana a través dels epitafis (font: Ara.cat)

Mònica Miró Vinaixa parla amb entusiasme del seu últim llibre, Perennia (Godall, 2015), a través del qual presenta una antologia d’algunes de les millors inscripcions funeràries del món romà. “Una de les meves intencions era confegir un discurs de fa 2.000 anys que continua sent vàlid ara, perquè parla de la nostra essència: som vius perquè algun dia hem de morir -explica-. La majoria dels textos de Perennia es poden repensar des del nostre propi jo i dels morts que carreguem, perquè la vida també és anar sumant pèrdues”.
Per a Miró, l’èxit de bona part d’aquests poemes epigràfics que ha traduït del llatí al català és que “aconsegueixen fer molt presents alguns dels morts homenatjats”. Cita com a exemple Àl·lia Potestat, esclava i concubina d’Aulus, una inscripció que actualment es troba al Museu del Vaticà i que fa un detallat elogi de la difunta, de la qual lloa la “conversa discreta”, l’esperit industriós -“ningú no li va passar al davant en obediència”- i la terrible adequació al seu estatus: “No era gens pagada de si mateixa i mai no es va veure com una dona lliure”.
Cal aprofitar la vida
“La varietat de la gent representada fa de l’antologia una mostra representativa de la societat romana”, diu Miró. “Hi ha homes amb recursos i homes humils, esposes mortes quan encara eren molt joves i nens que han patit alguna malaltia terrible. Els índexs de mortalitat infantil eren molt alts. Hi havia també moltes dones que morien durant el part. I també trobem gent que per a nosaltres ha mort molt jove però que, en canvi, ha tingut la sensació d’haver viscut”. L’autora de Perennia explica que un dels temes recurrents en bona part de les inscripcions és que “insten a aprofitar al màxim el dia a dia”. I afegeix: “Entre la fosca i la fosca cal intentar percaçar com més llum millor”. Sigui a través dels vins, els banys, l’amor o el gaudi familiar, totes les opcions són bones a l’hora d’experimentar un pas pel món més agradable.
De vegades els morts s’atreveixen també a fer una advertència als vius: “Ep, tu, vianant cansat, que em passes de llarg. Per molt que caminis, també això t’ha d’arribar”. D’altres llancen una pregunta sobre els motius de l’existència: “Què és, al capdavall, la nostra vida? Fins fa poc amb nosaltres ha viscut un home, ara l’home no hi és. Es dreça una pedra i un nom, només, cap empremta més”. Miró reivindica que “hi ha mons com el grec, el romà i l’otomà que dedicaven un espai a la paraula, perquè és l’únic que ens queda un cop no hi som: això fa angúnia, però també ens fa preguntar sobre la consideració dels morts per part de la nostra societat”. Publicant Perennia vol demostrar “que la poesia és un dels gèneres més populars que hi ha: per això encara aquests textos diuen tantes coses”.

2015-06-15

Governs en minoria i pactes de tots colors resolen alcaldies d'última hora

A Godall, han pactat PSC i PP;


La socialista Teresa Esmel, nova alcaldessa de Godall després del pacte entre el PSC i el PP.

Fins a última hora es van gestar les negociacions i els pactes que han acabat definint els colors de les sis alcaldies que estaven pendents abans d’entrar en el cap de setmana de constitució dels ajuntaments. Unes alcaldies que s’han resolt de manera ben diversa. De les sis que restaven obertes, Aldover, el Pinell de Brai, Godall, Camarles, Vilalba dels Arcs i Rasquera, les dos primeres queden les forces més votades en minoria, i a la resta s’han tancat pactes de ben diversa natura (a Rasquera, en principi, només d'investidura) i un tret comú: la força més votada hi ha quedat fora.


En el cas d’Aldover i el Pinell de Brai no hi ha hagut pacte, de manera que la socialista Teresa Forés governarà en minoria al municipi del Baix Ebre, mentre que Marc Martínez pren el bastó també en minoria per Entesa pel Pinell a la població de la Terra Alta. Dos formacions que ja governaven en l’anterior mandat. A Rasquera, s'ha produït un pacte d'última hora entre CiU i SI, mitjançant el qual el convergent Jesús Benaiges agafa l'alcaldia tot i que SI es queda a l'oposició i desbanca d'esta manera ERC. De fet, en cap dels altres pactes in extremis s'ha repetit les mateixes sigles. 



En els pactes restants, ERC ha perdut dos alcaldies tot i haver estat la força més votada i CiU una. Així, a Godall, el pacte entre el PSC i el PP ha donat l’alcaldia a la socialista Teresa Esmel. A Camarles, l’acord s’ha tancat entre el PSC i CiU, que es repartixen l’alcaldia amb els dos primers anys per al socialista Ramon Brull, i deixen també ERC a l’oposició. És CiU la desbancada a Vilalba dels Arcs després de l’acord entre ERC i la FIC, que atorga l’alcaldia a Maria Teresa Mariné els dos primers anys, amb intercanvi els dos últims.



Així les coses, ja tancat tot el procés de pactes, val a dir que els establerts entre el PSC i ERC han estat els més repetits, i s’ha donat a poblacions com l’Ametlla de Mar, Móra la Nova, Sant Jaume d’Enveja. Els altres acords de govern tancats han estat, a més dels apuntats abans de darrera hora, el de Roquetes, entre ERC i CiU; un a quatre bandes entre ERC, el PSC, SI i ICV a la Ràpita, tots dos amb alcaldia per a ERC; a Ascó, entre la FIC i ERC, i un acord d’unitat entre CiU i el PSC a Riba-roja d’Ebre.



A banda d’Aldover, Rasquera i Pinell, els altres governs que han quedat en minoria ara per ara són Tortosa (Ferran Bel, amb pacte de governabilitat amb ERC), Deltebre (amb Lluís Soler, de CiU), Corbera d’Ebre (Antonio Álvarez, Entesa per Corbera) i Ulldecona (Núria Ventura, Socialistes d'Ulldecona).



Així doncs, les investidures s’han tancat amb 19 alcaldies per a ERC, 18 per a CiU, 9 per al PSC, 3 per a marques blanques que integren ICV i una per a Acord per Bot, la FIC i la UPTA respectivament. Concretament, al Baix Ebre són 6 alcaldies per a ERC, 5 per al PSC i 3 per a CiU; al Montsià, 4 per al CiU i el PSC respectivament, 3 per a ERC i 1 de Futur per la Sénia-Entesa; a la Ribera d’Ebre, 6 alcaldies de CiU, 7 d’ERC i 1 per a la FIC, i a la Terra Alta, 5 alcaldies de CiU, 3 d’ERC, 1 de la UPTA, 1 per a Acord per Bot i 1 per a Entesa pel Pinell de Brai i Entesa per Corbera d’Ebre respectivament. 

2015-06-12

Godall proclama els campions de Catalunya (font: L'esportiu)

El podi va estar copat per jugadores de Godall, Sara Arasa, Maria Rangel, i Ainhoa Cardona.



Ple per escollir el pròxim alcalde a Godall

Aquest dissabte a les 12:00h al Saló de Plens de l'Ajuntament en sessio oberta, es farà el primer ple del nou consistori, on el punt principal serà l'elecció de l'Alcalde per a aquesta legislatura. 

Recordem que els resultats donen un avantantge inicial a Acord per Godall, ja que va ser la llista més votada.
En aquests moments hi ha dos opcions que prenen força:

L'pció en que cada partit es pot votar a sí mateix, el que donaria una avantatja com hem dit a Acord per Godall, que governaria amb minoria, 

i l'opció de la rumorologia popular, on es diu que el PP donarà el seu vot a l'etern rival, el PSOE per a que continuï governant, alternant un període de 3 anys PSC + 1 any PP a l'alcaldia.


Aquesta última opció pren força arran de la notícia que apareix a l'Ebredigital. http://goo.gl/uGw1Jh







2015-06-10

Hispánia Nostra es reunirà al Territori del Sénia el proper any 2016



L’Associació defensa la integritat conceptual i geogràfica del Patrimoni Cultural del país
Aquesta trobada pot ser molt important per la promoció del territori perque hi participen destacats especialistes i membres de les entitats per a la defensa del patrimoni cultural i natural del pais.

(J.Roig/ Redacció).-Santa Bàrbara és un dels 9 municipis catalans que formen part de la Taula, juntament amb Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, la Sénia i Ulldecona
Hispania Nostra és una Associació de caràcter no lucratiu, declarada d’utilitat pública. El seu objectiu és la defensa, salvaguarda i posada en valor del Patrimoni Cultural i Natural espanyol, en l’àmbit de la societat civil i d’acord amb els seus Estatuts.
L’Associació defensa el Patrimoni Cultural en tota la seva integritat conceptual i geogràfica i desenvolupa la seva activitat a través de nombrosos programes i publicacions.

Després de la concessió per HISPÀNIA NOSTRA (amb el patrocini de la Fundació Banc Santander) del Premi el 2013 al Projecte integral de conservació i posada en valor de les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia i també del Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural / Premis Europa Nostra 2014, la col·laboració entre la Mancomunitat de la Taula del Sénia i l’Associació Hispania Nostra ha estat cada vegada més intensa.
D’una banda, tots els responsables d’Hispània Nostra (amb la presidenta Araceli Pereda i el vicepresident Carlos Morenés al capdavant) ja van visitar el Territori Sénia participant, l’any 2013, en l’acte de col·locació de les plaques del seu premi i el 2014 a la Cerimònia Local del premi Unió Europea / Europa Nostra. A més, aquest any 2015, van organitzar a Madrid la Cerimònia de lliurament de tots dos premis per SM La Reina Sofia en un acte solemne celebrat al Museu Arqueològic Nacional.
Però a més d’això, la Mancomunitat de la Taula del Sénia com a ens supralocal, format per 27 municipis, 15 de valencians, 9 de catalans i 3 d’aragonesos, amb el seu Gerent Mª Teresa Adell i el director del programa Oliveres mil·lenàries Jaume Antich, ha participat en les dues últimes Reunions d’Associacions i Entitats per a la defensa del patrimoni cultural i natural, celebrades respectivament al Palau de Carles V, La Alhambra de Granada l’any 2014 i al Convent de la Coria aTrujillo, enguany
En aquesta última, abans de la Clausura, a proposta de la presidenta, es va acordar que la XXXV reunió ,convocada per al proper any 2016, se celebri al Territori Sénia, visitant els 2 Museus naturals d’oliveres mil·lenàries: el Arion (Ulldecona) i Pou del Mas (La Jana ) i celebrant les sessions de treball a Ulldecona i Morella .
Aquesta trobada és força interessant per a la promoció del territori, entre altres coses perquè l’assistència mitjana a aquestes reunions supera les cent persones, majoritàriament membres de les entitats per a la defensa del patrimoni cultural i natural, associades a Hispània Nostra, però a més participen destacats especialistes en el tema escollit cada any. Properament, el directius d’Hispània Nostra i la Mancomunitat de la Taula del Sénia, començaran la preparació de la XXXV Reunió a celebrar en el Territori Sénia.

Lliurament dels premis Digues-m'ho en Llatí a l'Adserà

font: Més Tarragona


2015-06-08

Els 10 concerts que no et pots perdre de les Jornades Musicals a l'Ermita


“Mira fixament l'espiral, escolta atentament les meues paraules, no tingues por. El teu sentit auditiu s'aguditza, les teues neurones vibren cap a l'ascensió infinita de sons i sensacions. Concentra't. Aïllat. Observa el punt central per on tot flueix.no tingues por (...) El teu cos vibra, s'ha convertit en un gran amplificador, en un mateix fil de connexió. Els teus sentits, el teu cos i la teua ment, l'Ermita, estan sincronitzats amb la vibració”. La peregrinació musical a l'Ermita de la Pietat torna amb més força que mai. Un programa que s'allargarà els mesos de juny, juliol, i també agost, on diferents estils musicals entraran en connexió amb un entorn paisatgístic únic. Enguany les Jornades Musicals a l'Ermita de la Pietat (JMEP) , impulsades per Agustí Vericat llencen el repte de convertir l'experiència en tota una autohipnosi musical. Així, Vericat ha dissenyat un manual que, segons ell, “amplia enormement les possibilitats de gaudir de plaers quotidians, tan infravalorats com compartir les sensacions de la música en directe en totes les seves vessants”. Abans, us deixem un recull de les propostes musicals i perquè Vericat les considera dignes de la seva hipnòtica programació.
1. Pepet i Marieta presenta “La Sal de la Vida”(7 de juny)
Hi ha vida després de la cançó de l'estiu??? Per a projectes de llarg abast tan importants com Pepet i Marieta, rotundament sí! I és que la banda no para de retroalimentar-se i acaba de parir el disc més ric i optimista de la seva ja llarga trajectòria. “La Sal de la Vida” s'expandeix encara més cap a una experiència vital, plena d'una energia brutal i impregnada d'optimisme, sentiments, naixements sense perdre mai la seua visió crítica i plena d'humor. En directe continuen insuperables i capaços de revolucionar escenaris i consciències. Festa assegurada!
2. La Sra Tomasa (14 de juny)
Ho tenen! Tenen tot allò que fa que una banda estigue destinada a transcendir. Joventut, idees renovadores, atreviment, feeling, alegria i manca de complexos...És el seu moment, sens dubte. I ho és per la irresistible fusió renovadora d'estils que van des de diversos ritmes llatins, funk, hip-hop...Apuntalats per elements electrònics com el dubstep, el house o eldrum'n'bass. El seu disc “Corazon, Bombo y Son” es defensat en directe amb una vitalitat inusual i plena de sensacions contagioses fora de lo comú. I per això estan aquí!
3. Nakany Kanté (21 de juny) 
La música i el directe de la Nakany Kanté és pura màgia. Una de les joies més valuoses de la música africana moderna feta a Catalunya ens visita per a fer-nos vibrar amb la seua potent proposta. Tot i la seva joventut, la Nakany ha sabut equilibrar les seues arrels amb la modernitat en el que ella anomena afropop mandinga. Un atractiu còctel de patrons rítmics del soukous i m'balax, trufats amb inflexions d'afro-reggae, afrobeat i funk que podria situar-la prop de referents com Salif Keita, Oumuo Sangaré o Alpha Blondy. Com no, el directe desprèn magnetisme per la força i equilibri entre músics africans i catalans i per la barreja d'instruments com el n'goni, balafon i la tama. Magnètic!
4. The Limboos (28 de juny)
Fascinats estem amb la música i els horitzons nous creats per la magnífica banda The Limboos. Un combo sideral que combina de forma captivadora i hipnòtica el millor R&B de la música negra americana, ja sigue de Nova Orleans com de Texas, amb ritmes llatins com el mambo i la música brasilera. Originals i efectius a més no poder gràcies al seu particular i sensacional groove, tant en vinil com en el seu intens directe. Presenten l'aclamat “Space Mambo” produït pel gran Mike Mariconda i editat pel segell bandera del nou R&B, Penniman Records. Tot un luxe!
5. Xarim Aresté (5 de juliol)
Les JMEP sempre hem apostat pel Xarim. Probablement, el músic de rock més complet del panorama musical català i estatal. Sí, i no només pel fet que hagi tocat amb Pantanito, Maika Makovski, Sanjosex, Antonio Arias, Pascal Comelade, Josele Santiago.... i Very Pomelo. Ni pel fet de ser un gran compositor i interpret sense límits ni barreres musicals. Ens presenta “La Rosada”, el seu segon treball en solitari. Fresquíssim, lluminós, rodó, ric, al∙lucinant i polièdric. Grans arranjaments per a acompanyar uns temes amb aromes de pop i rock psicodèlic, trufats del folk balcànic, jazz manouche, o paisatges de western i salabror mediterrània. Xarim ho té! Com ho definiriem? Ho té i prou!
6. Música&Patrimoni Fibla i Grandia “IV o Cova Fosca” (11 de juliol) 
Adrià Grandia és un mestre de la viola de roda, instrument antediluvià, extremadament físic i tangible, amb una sonoritat que ell manipula amb pedals i loops, transitant de la música antiga a la contemporània; Vicent Fibla és un altre mestre però de l’electrònica, amb 15 anys de carrera i al front de mil projectes. S’han inspirat en la Cova Fosca o Abric IV per composar, a quatre mans i diversos xips, una música ambient fòssil, llunyana, de ressonàncies màgiques i pretèrites, feta de drones i vents prehistòrics. Una ocasió única en un espai tan especial com l’Abric més gran de la Serra de Godall!
7. Chocadelia Internacional (12 de juliol)
“Messies del funcanrol, anartistes de l'espectacle, guerrillers en constant batalla....Chocadelia Int. presenten “El fin està cerca”, el seu últim manifest sonor. Unadeclaració d'amor il∙limitat a l'excepció i als perdedors que fan avançar el Món amb els seus plans desgavellats. Un directe sense concessions, on a ritme de funcanrol, una síntesi marxistaa-jamesbrowniana de rock, funk, pop i música electrònica.... Suor, música, ball, compromís i agitació,...la fi s'apropa.” Així es defineixen aquesta carismàtica super banda formada per experimentats músics de l'escena funk, amb membres de La Fundación Tony Manero, Cardova, Los Fulanos.....YEAH!!
8. Boira Discos (19 de juliol)
Boira discos Boira Discos es defineix com un segell discogràfic interessats en qualsevol forma sonora capaç d'emocionar-nos. En aquesta ocasió, ha programat un showcase on actuaran algunes de les propostes musicals que acull.  El grup de rock ampostí Purkinje, s'unirà a Shoeg la proposta de Carlos Martorell. També actuaran Ubaldo, Kls, Ensemble topogràfic, Anacardos Lata i Mont.
9. Culs Cults (9 d'agost)
El reggae també estarà present a l'Ermita ambbl'actuació dels emblemàtics Culs Cults. El mític grup d'Ulldecona estarà acompanyat pel conjunt del País Valencià El Chamuyo, una proposta de rock, reggae i funk.
10. Trance Untes (23 d'agost)
Sí! L'any passat ja va quedar clar que la proposta dels TRANCE UNTES és la més original, sorprenent, mística, emocionant i ballable que mai ha xafat l'Ermita. Un viatge sensorial a ritme d'un estil nou i únic: PAM (Primitive Advanced Music). Música de ball a ritme de house-trance-techno-progressive-tribal-ètnic-psicodèlia però feta amb instruments acústics com didgeridoos, harmònium, hangdrum, carcasheps, amortidors de cotxe... Sense loops ni programacions. Una experiència innovadora feta amb sentiment des de la vibració analògica i per a ments obertes disposades a viatjar física i mentalment cap a un tsunami musical. 100% únics i sorprenents!


Més informació: 

Els concerts tenen un preu de 4 euros
Aforament limitat. Portes a les 18:30h.
Tots els concerts a les 20:00h
Abans i després de cada concert, sessió viníl∙lica amb GOODFELLAH DJ


El viver d'empreses del Montsià, pràcticament buit.

font: Un cop d'ull




Un projecte d'investigació analitza en 4D les pintures rupestres

font: Diari de Tarragona





Les escoles de Godall, Freginals i Mas de Barberans tindran llar d'infants


font: Diari de Tarragona.




2015-06-04

La tradició de les bitlles a Godall (Canal 21)

Al programa d'aquesta setmana hem conegut la tradició de les bitlles a Godall, de la mà de la Federació de Bitlles d'aquesta població. També, ens presenten els principals campionats que tindran lloc durant aquest mes de juny a la població.



2015-06-03

El C.F. Godall campió de Lliga 2014-2015

C.F.Godall, campió de 3era catalana 2014-2015


Tant sols un any desprès d'haver aconseguit el títol de lliga de 4rta. Catalana (2013-2014), el Godall emprenia un camí nou a la nova categoria, a la qual s'hauria d'enfrontar amb equips de gran talla i de poblacions molt més grans que Godall.

Si l'any passat aquest equip ja va fer història en ser catalogat a nivell de resultats com el millor equip de catalunya (http://bit.ly/1ANnHRK) i fins i tot el programa El Foraster se'n va fer ressò: (http://bit.ly/1RJ6QDT). Enguany la fita encara té més mèrit, ja que recent ascendits a la nova categoria (3era catalana) el Godall ha aconseguit lo que en un principi pareixia una meta impossible: CORONAR-SE DE NOU COM A CAMPIÓ  DE LLIGA 2014-2015 a la nova categoria.






Aquesta plantilla (que no ens cansarem de dir-ho), té molt de mèrit, i el seu èxit com explica el seu capità Robert, es basa amb l'amistat i el companyerisme que uneix a tots els jugadors.




Felicitats a tots, cos tècnic, jugadors, directiva i afició d'aquest títol aconseguit i del que això representa per a un poble com Godall.