2015-03-27

L'episodi de pluja ha estat excepcional a l'extrem sud del país



  • La precipitació acumulada en 5 dies ha superat els 200 mm a l’interior de les Terres de l’Ebre, amb registres de fins a prop de 700 mm a les parts altes del massís del Port

  •  A l’extrem sud del país cal retrocedir fins al maig de 2002 per trobar un episodi de pluja comparable, mentre que l’octubre de l’any 2000 s’hi van recollir quantitats clarament superiors

Descripció de l’episodi
Una àrea de baixes pressions estancada al sud de la península Ibèrica durant més d’una setmana ha provocat 5 dies de precipitacions a Catalunya entre el divendres 20 de març a la tarda i el dimarts 25 al migdia, que han estat extraordinàriament abundants a l’extrem sud del país.
La profunda depressió a tots els nivells, que el dimecres 18 ja es trobava situada al golf de Cadis, va progressar lentament cap al nord, impulsant vent de llevant sobre el litoral mediterrani i provocant precipitacions que a partir de divendres a la tarda van començar a caure al sud del Principat.
Al llarg del cap de setmana, la depressió freda en altura es va mantenir força estacionària, amb lleugeres oscil·lacions del centre de la baixa en superfície, que implicaven una major o menor extensió de la precipitació al Principat.





Els mapes anteriors, corresponents a l’anàlisi de la pressió atmosfèrica en superfície del dissabte 21 a les 00 UTC i del dilluns 23 a les 12 UTC, mostren una extensa àrea depressionària al sud de la península Ibèrica, amb vents de l’est i del sud-est incidint directament sobre la costa catalana.
Després de gairebé 5 dies de precipitacions, la baixa es va començar a desplaçar cap a l’est el dimarts 24 a la tarda, coincidint amb l’arribada d’una massa d’aire més fred provinent del nord. Aquest canvi de situació va fer que durant la matinada del dimecres 25 les precipitacions s’anessin concentrant a l’est del país i al vessant nord del Pirineu. La baixada de la temperatura va permetre que la precipitació fos en forma de neu a les cotes més altes del prelitoral (al massís del Port i al Montseny).
Precipitació acumulada
El mapa següent mostra la distribució de la precipitació acumulada a Catalunya entre el divendres 20 i el dimecres 25 de març de 2015. S’ha obtingut a partir de les dades de 269 pluviòmetres, dels quals 171 corresponen a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i 118 a la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics):






La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA i de la XOM que han recollit més de 100 mm entre el divendres 20 i el dimecres 25 de març:







Com sol passar en moltes llevantades, els màxims de precipitació s’han concentrat als relleus del prelitoral dels dos extrems del país. En aquesta ocasió, la presència de la baixa al sud de la península Ibèrica ha fet que la precipitació més abundant afectés l’interior del País Valencià i l’extrem sud del Principat, amb acumulacions superiors als 200 mm a l’interior de les Terres de l’Ebre i registres excepcionals de fins a prop de 700 mm a les zones altes del massís del Port.
En canvi, a l’interior del país la precipitació ha estat més dispersa i menys abundant, amb registres inferiors als 20 mm a diversos sectors de la Catalunya Central, valls del Pirineu i àrees de ponent, i fins i tot inferiors als 10 mm al nord de l’Urgell.
La gràfica següent mostra la precipitació registrada cada mitja hora (en blau) i l’acumulació de pluja al llarg de l’episodi (en vermell) a l’estació del PN dels Ports (el Baix Ebre, 1.055 m) entre el divendres 20 i el dimecres 25 de març. La precipitació ha estat moderada i continuada al llarg de bona part de l’episodi, amb xàfecs d’intensitat forta només durant les hores centrals del dilluns 23 (fins a 1,7 mm en 1 minut a les 14:37 UTC). L’escala de la dreta fa referència a l’acumulació de precipitació al llarg de l’episodi (fins a 693,2 mm) i la de l’esquerra a la precipitació recollida cada 30 minuts (ambdues expressades en mm):








La precipitació caiguda a l’estació del PN dels Ports ha estat en forma de pluja durant gairebé tot l’episodi, amb una temperatura que en general ha oscil·lat entre els 2ºC i els 5ºC. Ara bé, a partir de dimarts el vespre el vent va girar a component oest i la temperatura va baixar per sota dels 0ºC i fins a una mínima de -2,5ºC. Així doncs, l’episodi ha acabat amb precipitació en forma de neu durant la nit de dimarts a dimecres, que ha acumulat un gruix d’uns 3 cm.
Dimecres al matí, poc després d’aturar-se la precipitació, tècnics de manteniment de les estacions automàtiques han visitat l’estació del PN dels Ports i han pogut confirmar el correcte funcionament del pluviòmetre.



Excepcionalitat de la precipitació acumulada
A bona part de Catalunya no ha estat un episodi de precipitació excepcional, ja que fa només 4 mesos que la llevantada del 27 de novembre a l’1 de desembre de 2014 va deixar quantitats superiors a la majoria de comarques.
Ara bé, a les Terres de l’Ebre, i més concretament al voltant del massís del Port, cal anar fins al maig de 2002 per trobar un episodi de pluja comparable i fins a l’octubre de 2000 per trobar-ne un de més destacat.
L’estació del PN dels Ports, instal·lada el 4 de gener de 2007, ha registrat l’episodi de precipitació més abundant de la seva sèrie, ja que els 693,2 mm d’aquests últims 5 dies superen àmpliament els 514,2 mm recollits entre el 23 i el 27 de desembre de 2007, així com els 482,2 mm acumulats entre el 27 de novembre i l’1 de desembre de 2014. De fet, no hi ha cap estació de la XEMA que hagi registrat mai una precipitació tan abundant en pocs dies. Ara bé, durant la llevantada de fa 4 mesos aquesta mateixa estació va registrar el rècord històric de la XEMA de precipitació en un sol dia, amb 336,1 mm al llarg del dissabte 29 de novembre, que no ha estat superat.
Com a conseqüència de la curta sèrie de l’estació del PN dels Ports, per trobar el precedent d’un episodi de pluja més important a l’entorn d’aquest massís caldrà basar-se en les dades d’Horta de Sant Joan (la Terra Alta) i Mas de Barberans – Abocador (el Montsià):
-       Entre el 5 i el 9 de maig de 2002 l’acumulació de pluja va ser semblant a la d’aquests últims dies, ja que es van registrar 298,2 mm a Horta de Sant Joan (XEMA) i 288,4 mm a Mas de Barberans – Abocador. En aquella ocasió, gran part de la pluja es va concentrar en dos dies, ja que entre el 7 i 8 de maig es van recollir 232,8 mm a Horta de Sant Joan i 244,8 mm a Mas de Barberans. A Godall (el Montsià) s’hi van acumular 333,5 mm.
-          Per trobar un precedent d’un episodi de pluja clarament més important que el d’aquests dies cal retrocedir fins l’octubre de l’any 2000. Entre els dies 21 i 25 es va recollir fins a 423,2 mm a Horta de Sant Joan i 459,6 mm a Mas de Barberans – Abocador (no es disposa de totes les dades de l’episodi, però probablement hi van caure al voltant de 500 mm). D’altra banda, segons alguns registres no oficials, podrien haver caigut prop de 900 mm a la zona on actualment hi ha l’estació de la XEMA del PN dels Ports.


....


2015-03-26

Convenio de colaboración para la prestación en zonas rurales de determinados servicios sanitarios

font: BOE

Acuerdo de prórroga y actualización para el año 2015 del Convenio de colaboración firmado el 17 de enero de 2003, entre el Servicio Catalán de la Salud y el Instituto Catalán de la Salud y la Mutualidad General de Funcionarios Civiles del Estado, el Instituto Social de las Fuerzas Armadas y la Mutualidad General Judicial, para la prestación en zonas rurales de determinados servicios sanitarios a los mutualistas y demás beneficiarios adscritos a entidades de seguro de asistencia sanitaria concertada con dichas mutualidades



REUNIDOS
De una parte, don Josep Maria Padrosa Macias, Director del Servicio Catalán de la Salud, en virtud de las facultades que le confiere el artículo 17 de la Ley 15/1990, de 9 de julio, de Ordenación Sanitaria de Cataluña, y el Sr. don Pere Soley Bach, Director Gerente del Instituto Catalán de la Salud, en virtud de las facultades que le confiere el artículo 10 j) de la Ley 8/2007, de 30 de julio, del Instituto Catalán de la Salud.
De otra, don Gustavo Emiliano Blanco Fernández, Director General de la Mutualidad General de Funcionarios Civiles del Estado (MUFACE), en virtud de las facultades que le confiere la Disposición adicional decimotercera de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y de Procedimiento Administrativo Común y actuando en nombre y representación de MUFACE, en uso de las facultades que le confiere el artículo 11.2. k) del Real Decreto 577/1997, de 18 de abril, por el que se establece la estructura de los órganos de gobierno, administración y representación de MUFACE, Doña María Soledad Álvarez de Miranda Delgado, Secretaría General Gerente del Instituto Social de las Fuerzas Armadas (ISFAS) en virtud de las facultades que le confiere la Disposición adicional decimotercera de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y de Procedimientos Administrativo Común, y actuando en nombre y representación del Instituto Social de las Fuerzas Armadas (ISFAS), en uso de las facultades que le confiere el artículo 18.2.g) del Reglamento General de la Seguridad Social de las Fuerzas Armadas, aprobado por Real Decreto 1726/2007, de 21 de diciembre, Y doña Celima Gallego Alonso, Gerente de la Mutualidad General Judicial (MUGEJU), en virtud de las facultades que le confiere la Disposición adicional decimotercera de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y de Procedimiento Administrativo Común, y actuando en nombre y representación de la Mutualidad General Judicial, en uso de las facultades que le confiere el artículo 14.3.g) del Real Decreto 1206/2006, de 20 de octubre por el que se regulan la composición y funcionamiento de los órganos de gobierno, administración y representación de la Mutualidad General Judicial.

EXPONEN

Primero.
Que al amparo de lo previsto en las cláusulas primera, cuarta, sexta, séptima y octava del Convenio de colaboración para el año 2003 entre el Servicio Catalán de la Salud y el Instituto Catalán de la Salud y MUFACE, ISFAS y MUGEJU, para la prestación en zonas rurales de determinados servicios sanitarios a los mutualistas y demás beneficiarios adscritos a entidades de seguro de asistencia sanitaria concertada con dichas Mutualidades, y manteniéndose las mismas circunstancias que dieron lugar a su suscripción, todas las partes entienden que debe prorrogarse el mismo para 2015, actualizándose los municipios, precios y número de mutualistas a atender.

ACUERDAN
Primero.
Prorrogar el Convenio de referencia cuyos efectos se extienden desde 1 de enero de 2015 hasta 31 de diciembre de 2015.

Segundo.
Actualizar con efectos de 1 de enero de 2015 y según lo previsto en las cláusulas séptima y octava del mencionado Convenio, los anexos I, II III y IV del mismo, anexos que, a partir de dicha fecha, son los que, sellados por todas las partes, figuran unidos a este documento, en cuya portada consta «Anexos I, II, III y IV, para 2015», y que modifican las relaciones de municipios citadas en su cláusula primera, así como las personas adscritas a cada Mutualidad y Entidad aseguradora y los precios que se indican en la cláusula cuarta. Dichos precios pasan a ser, para el año 2015:

– 18,01 euros por persona y mes, para las personas de 70 o más años de edad que, como titulares o beneficiarios, estén afiliadas a las mutualidades y residan en los municipios listados en el anexo I.
– 17,26 euros por persona y mes, para las personas de 60 o más años e inferior a los 70 años que, como titulares o beneficiarios, estén afiliadas a las mutualidades y residan en los municipios listados en el anexo I.
– 14,99 euros por persona y mes, para las personas menores de 60 años de edad que, como titulares o beneficiarios, estén afiliadas a las mutualidades y residan en los municipios listados en el anexo I.
– 1,54 euros por persona y mes para las personas de 70 o más años de edad que, como titulares o beneficiarios, estén afiliadas a las mutualidades y residan en los municipios listados en el anexo II.
– 1,49 euros por persona y mes que, para las personas de 60 o más años e inferior a los 70 años que, como titulares o beneficiarios, estén afiliadas a las mutualidades y residan en los municipios listados en el anexo II.
– 1,30 euros por persona y mes, para las personas menores de 60 años de edad que, como titulares o beneficiarios, estén afiliadas a las mutualidades y residan en los municipios listados en el anexo II.

Tercero.
Los firmantes se comprometen a informar cumplidamente a sus representados del Acuerdo alcanzado, para facilitar la aplicación del mismo.
Y en señal de conformidad, firman a continuación el presente documento, extendido por ejemplar sextuplicado y a un solo efecto, los representantes del Servicio Catalán de la Salud y del Instituto Catalán de la Salud, y de cada una de las Mutualidades.–El Director del Servicio Catalán de la Salud, Josep Maria Padrosa Macias.–El Director Gerente del Instituto Catalán de la Salud, Père Soley Bach.–El Director General de MUFACE, Gustavo Emiliano Blanco Fernández.–La Secretaria General Gerente del Instituto Social de las Fuerzas Armadas, María Soledad Álvarez de Miranda Delgado.–El Gerente de la Mutualidad General Judicial, Celima Gallego Alonso.

...
...


Tarragona

Municipios
Zona básica de salud
Aiguamúrcia
Alt Camp Est.
Alcanar
Sant Carles de la Rápita.
Aldea (L')
L'Aldea-Camarles-L'Ampolla.
Aldover
Tortosa -2- Oest.
Aleixar (L')
Les Borges del Camp.
Alforja
Les Borges del Camp.
Alió
Alt Camp Est.
Ametlla de Mar (L')
L'Ametlla de Mar-El Perelló.
Ampolla (L')
L'Aldea-Camarles-L'Ampolla.
Ascó
Flix.
Barberà de la Conca
Montblanc.
Batea
Terra Alta.
Bellmunt del Priorat
Falset.
Benifallet
Tortosa -2- Oest.
Benissanet
Mora la Nova-Mora d'Ebre.
Bisbal de Falset (La)
Flix.
Blancafort
Montblanc.
Borges del Camp (Les)
Les Borges del Camp.
Bot
Terra Alta.
Bràfim
Alt Camp Est.
Cabacés
Falset.
Camarles
L'Aldea-Camarles-L'Ampolla.
Capafonts
Cornudella de Montsant.
Colldejou
Mont-Roig del Camp.
Conesa
Santa Coloma de Queralt.
Corbera d'Ebre
Terra Alta.
Cornudella de Montsant
Cornudella de Montsant.
Deltebre
Deltebre.
Espluga de Francolí (L')
Montblanc.
Falset
Falset.
Fatarella (La)
Terra Alta.
Flix
Flix.
Freginals
Amposta.
Gandesa
Terra Alta.
Garcia
Mora la Nova-Mora d'Ebre.
Garidells (Els)
El Morell.
Ginestar
Mora la Nova-Mora d'Ebre.
Godall
Amposta.
Gratallops
Falset.
Guiamets (Els)
Falset.
Horta de Sant Joan
Terra Alta.
Lloar (El)
Falset.
Mas de Barberans
Tortosa -2- Oest.
Masdenverge
Amposta.


Laura López lee su "Forat" en las "Bafarades"

font: Diari de Terrassa


Badalona és l'únic municipi barceloní amb correbous

font: 20minutos



2015-03-18

Pedro Ralda: “Tenemos a noventa suizos apadrinando nuestros olivos centenarios”


Pedro Ralda y su hermano Alfredo se criaron en Suiza. Son hijos de emigrantes (un catalán y una madrileña) con raíces en la localidad de Godall, en la comarca tarraconense del Montsià. Pedro nos visita hoy con una botella de aceite de oliva con D.O. Protegida, producido en el pueblo de sus ancestros. Su proyecto es emotivo y genuino: los dos hermanos recibieron un legado de olivos centenarios y tuvieron que decidir entre desprenderse de él o salvarlo. Optaron por lo segundo. Y para ello tuvieron que aplicar trabajo, calidad, innovación y muchas horas en Internet. Están logrando salvar un patrimonio cultural centenario, y de paso ayudar a la promoción económica e internacional de una comarca que todavía está por descubrir.





¿Cómo le gusta que le llamen? ¿Pere, Pedro o Pierre?
Las tres me gustan mucho…

Usted es un consultor especializado en relaciones públicas, eventos, patrocinios… Pero en cambio hoy viene a hablarnos de un proyecto propio de emprendedores…
Bueno, es que por mi trabajo, desde hace años, estoy muy vinculado al ámbito de las start-ups y de los emprendedores. Así que, tras conocer a tantas personas que deciden levantar un proyecto propio, al final hemos decidido probarlo por nosotros mismos…

Usted, junto a su hermano, han puesto en marcha el proyecto “Ralda & Friends”. ¿Cuál es su origen?
Verá: mi padre es originario de Godall, en Tarragona. Él y mi madre emigraron a Suiza con mi hermano, cuando todavía era pequeño. Algo después yo nací en Suiza. Los dos hermanos estudiamos allí, nos formamos y trabajamos. Con el tiempo, yo vine a vivir a Barcelona y mi hermano se quedó en Ginebra. Mi padre falleció en 2013 y nos legó en herencia, aproximadamente, unos 600 olivos que han pertenecido a nuestra familia desde hace generaciones y algunos más que mi padre fue adquiriendo.

Y ustedes decidieron conservarlos…Exacto. En vez de venderlos o de cambiar de cultivo, mi hermano y yo decidimos mantener la tradición. Lo que pasa es que yo vivo en Barcelona, mi hermano en Suiza, y cada uno tiene su actividad profesional y su vida. Así que parecía difícil dar viabilidad a una actividad tan tradicional y genuina desde la urbe. Y ahí es cuando se nos cruza una idea por el camino… Las vacas suizas.

¿Perdón?Verá: un amigo de mi hermano, allá en Suiza, le explicó un día que estaba apadrinando a unas vacas de los Alpes, para contribuir al mantenimiento de la actividad ganadera tradicional del país. Este amigo paga anualmente unos 500 francos suizos (sobre los 500 euros) a cambio de recibir, todos los meses, un litro de leche de vaca y un queso de primera calidad, traídos directamente desde las montañas.

Así que ustedes adaptaron esa idea del apadrinamiento a sus olivos… Exacto. Esa idea la combinamos con otra que ahora tiene mucha fuerza, denominada “crowdfunding”, o micro-mecenazgo. Y le pusimos un poco de componente tecnológico, mediante la distribución de nuestro producto a través de Internet.

Luego hablaremos de eso de la Internet, pero antes, dígame una cosa: pagar 500 euros por doce litros de leche y doce quesos, por buenos que sean, no parece que sea muy barato… ¿no cree?Es cierto. Pero es que el concepto aquí no es el de comprar un producto. Aquí el concepto es el de apadrinar. Verá: quien decide participar en uno de nuestros apadrinamientos está perfectamente avisado de que está dando más de lo que va a recibir, por lo menos desde un punto de vista material…

¿Y entonces?…Pero también sabe que con su aportación está ayudando a mantener una actividad tradicional, que es muy respetuosa con el medio ambiente y, especialmente, que se desarrolla en una comarca que cuenta con un alto nivel de desempleo. Piense que tras la crisis del ladrillo vino la del mueble, y en la comarca del Montsià, muchas familias vivían de la producción de muebles.

Entendido. ¿Y eso puede tener éxito?Bueno. Mi hermano vio que en Francia y en Suiza el aceite de oliva está considerado como una “delicatessen”, que puede pagarse a un precio más alto que el de otros países como España o Italia, donde es más popular. Además, piense que en Suiza los salarios son muy altos, que no ha habido crisis y, encima, que son un público que cuenta con una gran concienciación social por todos los productos que promueven la economía sostenible, el slow food, la trazabilidad alimentaria…

Así que ustedes tienen la mayor parte de sus padrinos en Suiza…Así es. Aunque realmente hemos lanzado nuestra propuesta a Francia y a España, además de Suiza. Desde el mes de octubre de 2014 hasta ahora (marzo de 2015) hemos logrado ya 120 padrinos. Estamos muy contentos porque nos habíamos fijado un objetivo de 100 a estas alturas, que ya hemos superado ampliamente. Y de estos 120, tres cuartas partes son suizos…

Bueno, y cuéntenos. ¿Cómo funciona “Ralda and Friends”?Pues una vez que una persona interesada entra en nuestra página web (www.raldafriends.com), puede escoger uno de los olivos de nuestras fincas para apadrinarlo. Los hemos fotografiado todos, así que puede elegir el que más le guste. El padrino nos da sus datos y luego recibe un certificado, una foto del olivo, y, tres veces al año, le enviamos un paquete con tres envases de medio litro de aceite… Además de esto, estamos esperando las visitas de los padrinos…
¿Visitas?¡Claro! Es que una de las ventajas de apadrinar un olivo, es que tienes la posibilidad de venir a Godall y conocer la explotación agrícola en primera persona. Es una magnífica oportunidad para que gente de otros países pueda venir, hacer turismo rural, cultural y también gastronómico. De hecho toda aquella zona es preciosa y vale la pena darla a conocer.

En efecto, su proyecto supone una promoción muy valiosa para la comarca…Así es. Hay mucha gente que apoya nuestro proyecto porque o bien es originaria de la región o se siente emocionalmente comprometida con ella. Opino que el Montsià es una de las comarcas menos conocidas de Catalunya, y sin embargo es una de las más bonitas.

Solo les faltaría integrar un pequeño resort en su plan y convertirse en hosteleros…Bueno, no lo habíamos pensado, ¡pero no estaría mal!...

Y todo esto gracias a Internet…Básicamente. Aunque también hay que hablar mucho con la gente off-line. En todo caso, la nuestra es una página bastante nueva y como Google utiliza una serie de algoritmos complejos para hacer sus rankings de búsquedas, nosotros tenemos que trabajar mucho para crear contenidos continuamente y hacer que nuestra página sea conocida por más gente cada vez.

¿Qué tipo de contenidos?Son recetas, historias, relatos… Hay un poco de todo acerca del aceite, su producción y su consumo, para que la página esté viva y los lectores tengan en qué interesarse. Ahora mismo está en castellano únicamente y nuestro objetivo para los próximos meses es lanzar las versiones francesa e inglesa de la web y de la presencia en redes sociales.

Así pues, la historia de su proyecto es bastante reciente…La idea nos vino a la cabeza hace dos años, cuando tuvimos que decidir qué hacer con la plantación familiar. Y arrancamos el proyecto el año pasado, con el aceite que se produjo el pasado otoño. En este marzo de 2015 llegará la segunda cosecha…

Usted y su hermano son profesionales liberales, directivos… Digamos que son unos urbanitas… Viven en grandes ciudades y no sabemos hasta qué punto conocen el campo. ¿Cómo lo llevan?Bueno, en primer lugar hay que decir que un gran amigo de infancia, Víctor, que es de Godall, nos lleva las tierras con precisión suiza, si se me permite decirlo. Eso es fundamental... También es cierto que tanto mi hermano como yo hemos veraneado toda la vida en el pueblo y que estamos familiarizados con la tierra. El producto es complicado: los precios fluctúan, la producción también, y es difícil garantizar una viabilidad económica porque cada temporada es distinta de la anterior y porque las subvenciones europeas están yendo a la baja desde hace unos años. Pero estamos muy contentos porque lo estamos haciendo bien...

También es cierto que la aceituna es uno de los cultivos más seguros ante las diversas condiciones meteorológicas. En general sí. Es verdad que el mantenimiento de los olivos es menos exigente que el de las hortalizas o la fruta, por ejemplo. Aunque la principal amenaza es la sequía. En aquella zona ha habido algunos productores que han tenido que instalar sistemas de regadío artificial para cubrir la falta de lluvia. Pero por otra parte, la comarca es muy benigna en cuanto a temperaturas y es muy raro que se produzca alguna helada que dañe al cultivo. Así que la producción es bastante regular.

¿Y sus olivos son capaces de producir aceitunas suficientes para todo ese aceite que ustedes distribuyen?
Nuestros olivos sí. Incluso producen más. Aunque depende de muchos factores. Por ejemplo, depende de la especie y la edad del árbol, y, claro, también depende de la cosecha del año concreto. Piense que el olivo que un año da mucho rendimiento, al año siguiente suele dar menos. Así que, en la práctica, un olivo genera mucha cantidad pero sólo cada dos años.

Si esto es así, ¿cómo garantizan que cada año existe cosecha suficiente para satisfacer sus compromisos?
En total tenemos tres fincas. Así que siempre hay una que está produciendo mucho y otras dos que dan menos. Al año siguiente, es a la inversa… Pero también es cierto que tenemos un pequeño truco…

¿Cuál es?
Pues que nos hemos asociado con la Cooperativa de Godall, que tiene 80 socios productores, y en la práctica, nosotros les llevamos nuestra producción y ellos embotellan el aceite. Por tanto, aunque nuestro aceite está en la botella, es verdad que en cada botella también hay aceite de los distintos socios de la cooperativa. Así que sería inexacto decir que el aceite que recibe un padrino se corresponde exactamente con el que produjo el olivo apadrinado. En el fondo, recordemos, el apadrinamiento es una forma de ayudar a la economía local.

Ya tienen apadrinados 120 olivos. ¿Cuantos necesitarían para hacer la explotación sostenible?
En total tenemos unos cuatrocientos veinticinco olivos en producción. Si cada uno tiene un padrino, la actividad es perfectamente sostenible… La realidad es que en este momento inicial los padrinos son gente cercana a nuestra familia, amigos o también amigos de nuestros amigos. Así que todavía hay mucho que hacer…Pero somos optimistas: la gente utiliza el boca-oreja y se explican la experiencia. Les gusta mucho.

Si tienen éxito, es posible que ustedes tengan que ampliar la producción de algún modo, o expandir su actividad. ¿En qué han pensado?
Ahora mismo tenemos dos proyectos. Uno, a medio plazo, es poner en marcha una tercera plantación de olivos, en un terreno que también es de nuestra propiedad, y, a la vez, aumentar la dimensión del proyecto, ampliándolo a todos nuestros socios de la cooperativa. La otra idea, para dentro de uno o dos años, es la de ampliar la gama de productos existentes en nuestra página web. Ya estamos en conversaciones con productores de otras delicias de la región (arroz del Delta de l’Ebre, olivada, etc.) Siempre serían productos artesanales realizados de forma tradicional y de la máxima calidad.

Pues mucha suerte con ello y muchas gracias por su tiempo.
¡A ustedes!

2015-03-16

Godall 2 - Perelló 0 - Èpica victòria amb 9 jugadors

El Godall es va endur un d'aquells partits que marquen història a un club. A inicis del partit (minut 8) el Perelló va fer un penal que es va encarregar de transformar Marius (1-0). El partit va continuar tota la primera part caracteritzat per la duresa de l'equip rival i amb alguna que altra ocasió claríssima per al Godall per ampliar el marcador. Un cop començada la segona part, un xoc entre Ramos i un jugador del Perelló li va costar la vermella directa al jugador del Godall, cosa que provocava la indignació dels jugadors, banqueta i aficionats, i que haguessim de jugar amb 10 homes quasi tota la segona part.  No va ser suficient això, que l'àrbitre es va proclamar ell solet protagonista indiscutible del partit i va començar a decantar la balança en un seguit de decisions en contra de l'equip local fins que la "guinda del pastel" fou l'expulsió al minut 73' del delanter centre del Godall, Joan Zaragoza (expulsió més que discutible).  A partir d'aquí i amb quasi mitja hora per davant (*) el Godall va treure tot l'orgull que té i que l'ha portat a ser el que és (a part de la qualitat indiscutible dels seus jugadors) per aguantar com a campions les empentes del Perelló que en cap moment van poder tombar les línies locals.

(*) L'àrbitre tal com diem, amb més premeditació que res, va allargar el partit fins a fer una agonia per a jugadors i públic local. El va allargar més de 10 minuts tot esperant que es produís el desenllaç fatídic per al Godall que no arribà, tot al contrari, amb una contra un cop ja passava com diem quasi 10 minuts el Godall va tenir la fortuna de marcar el gol (Marius) que sentenciava el match jugant amb 9 homes durant més de mitja hora. 

Permeteu que faci un incís sobre l'àrbitre (per primera vegada):  A Godall han vingut àrbitres dolents de veritat, el problema és que aquest no ho era dolent... tot el que va fer, ho va fer expressament, que encara és pitjor.

En definitiva, un Godall que va donar la cara i va estar concentrat tot el partit donant el 200% des de el primer minut. Aquest Godall és el que enamora als aficionats i fa història.

Continueu així que sou molt grans.  Visca C.F.Godall.


En aquest moment, el Godall ocupa la tercera plaça del campionat:



La setmana que bé el Godall torna a jugar a casa contra un gran equip i que està en forma el Mora la Nova. Diumenge a Godall a les 16:45h.





2015-03-15

El conveni Córner de promoció turística agrupa 13 ens locals de les Terres de l'Ebre

font: La Marfanta


El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i representants d’11 municipis i 2 consells comarcals han signat aquest dimarts l'acord que regula la participació conjunta i coordinada de totes aquestes entitats en fires nacionals, estatals i internacionals promogudes per l'Agència Catalana de Turisme i pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. El conegut com a conveni Córner preveu també l'impuls de campanyes publicitàries, d'accions de comunicació i màrqueting conjuntes. L'acord l'han subscrit els municipis d’Alcanar, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, Amposta, Ascó, Deltebre, Godall, l’EMS de Jesús, Sant Carles de la Ràpita, la Sénia, Tortosa i els consells comarcals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Durant l'acte de signatura de l'acord, el president de la Diputació de Tarragona i president del Patronat de Turisme de la institució, Josep Poblet, s'ha referit al conveni córner com "una gran aliança territorial en matèria turística pionera a Catalunya". En aquest sentit, Poblet ha encoratjat els ens locals a treballar junts per difondre els actius turístic del territori. Entre d’altres, el conveni estableix l'assistència a la fira WTM de Londres, a FITUR a Madrid, a NAVARTUR a Pamplona i B-TRAVEL a Barcelona. A més, també preveu una campanya de publicitat conjunta als mercats emissors més importants de les Terres de l'Ebre, així com l'edició de la Guia "Routard Exprés", dirigida específicament al públic internacional de França i Benelux.

De cítrics i Ryanair (surtdecasa.cat)


La presentació del II Premi “El català pel món” tindrà lloc el pròxim diumenge 15 de març a Godall.


A 'Tarongeta vol dir taronja petita' (Godall Formacions, 2013), sis relats seleccionats a través d'un certamen literari oferixen sengles mirades a la realitat dels lectors o professors de català a l'estranger. En el marc de la 12a Fira de l’Oli i de l’Espàrrec de Godall, diumenge es presenta a la població del Montsià de la qual l’editorial pren el nom, la segona convocatòria del premi.
Emigrats o exiliats econòmics uns, curiosos de descobrir noves realitats els altres. Viatjants i ambaixadors improvisats: comunitat que no ho és, vertebrada a base de matisos i diversitats. Reconèixer-­se i conèixer­-s’hi: enyor, sovint, de l’oli, el sol i el soroll. Esdevindre habitant de tot arreu i també d'enlloc; dolçors i agrors, tant pel país de partida com pel de destí: cor dividit, realitats partides; “qui sóc” i “què vull fer de la meua vida” a cada visita i revisitació.

#AspraDiàspora, cultura Erasmus, cultura SVE, cultura lector. Els sis relats que conformen 'Tarongeta vol dir taronja petita' esdevenen un testimoni de primera d’esta realitat. La majoria molt bons, un parell d'excel∙lents, algun de correcte i au, ­-no sempre així fallat pel jurat. S’hi nota, per la qualitat, la pràctica en la paraula com element de treball: 'Tarongeta' regala tendresa, pregunta i incomoda, fa riure i encongix el cor de tant en tant. El resultat té el color esperable - ­ també desitjat: bon suc, sana vitamina, polpa d'una dolça i àcida realitat.

Més informació: 

Presentació del II Premi “El català pel món”
Diumenge 15 de març, 12:15h
Godall (en el marc de la Fira de l’Oli i de l’Espàrrec)
*Comptarà amb una actuació teatral a càrrec de La Rabera Eclèctica i un tast de vins a càrrec del Centre Quim Soler.

2015-03-13

Els taurins es manifestaran a Amposta el 19 d’Abril.



L’Agrupació adverteix però, que sortiran al carrer solament si hi ha  un veritable recolzament social al territori.
Reiteren que no fan política i que  la seua reivindicació és centra exclusivament  en la defensa dels bous, el respecte, la llibertat i la tradició.
“Han de sortir al carrer fins i tot aquells que van als bous a berenar, perquè si ens els treuen, tindrem  que quedar-nos a berenar a casa”, animen des de l’Agrupació



Desprès de la reunió que el passat dimecres va tenir l’ Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre i els ajuntaments dels municipis on es celebren correbous amb el delegat del Govern al territori, Xavier Pallarès, per fer balanç de la temporada taurina del 2014 i preparar la temporada d’aquest any que comença el mes d’abril a Aldover, ahir Santa Bàrbara va acollir la primera reunió informativa a la que hi van acudir  penyes, comissions i simpatitzants  de  La Sénia, Godall, Mas de Barberans, Santa Bàrbara i La Galera.
Desprès de que, a la entitat i a ell mateix, se’ls hagi acusat  de estar fent política amb el tema dels bous , lo primer que va voler aclarir Ximo Martí, president de l’Agrupació,  va ser que, tot i que dintre de la Agrupació hi ha diferents simpaties politiques,  mai ha estat  cap problema per tirar endavant el seu únic propòsit que és la defensa dels bous. “Encara que alguns ho vulguin fer creure, nosaltres ho tenim clar, no farem política dels bous i així ho he traslladat ja a algunes politics del territori” sentenciava .
Desprès de repassar el diferents objectius que s’ha marcat la Agrupació i els punts que defensa la seua mobilització, es va presentar el cartell i la data de la manifestació, que serà el 19 d’abril a Amposta.
De totes maneres, Martí també va voler deixar molt clar que ara la feina és de les diferents penyes, comissions i entitats simpatitzants per a que mobilitzen a la seua gent  perquè si no hi ha un recolzament multitudinari, la manifestació no es farà.”Hem de jugar la mateixa carta tots junts , si juguem en cartes  diferents no farem res”, advertia.
Per això es demana que totes les entitats relacionades amb els bous, Amics del Cavalls, xaranges, grups de batuka,ramaders,ajuntaments, penyes, comissions i aficionats en general, participen a la manifestació  convocada per al 19 d’Abril. “ Han de sortir al carrer fins i tot aquells que van als bous a berenar, perquè si ens els treuen, tindran que quedar-nos a berenar a casa”, ironitzava Martí.
Les reunions informatives amb tots aquest elements   associatius, seguiran la propera  setmana amb les convocades dilluns a Xerta i a Roquetes.


La Fira de l'Oli i l'Espàrrec de Godall ja té preparat 100 quilos d'espàrrecs




Obrirà portes aquest dissabte i espera rebre entre 2 i 3 mil visitants.
Entre les activitats paral?leles, destaca una xerrada pedagògica per donar-los a conèixer les diferents varietats d'olis als més joves

(J.Roig/T.G.).-Aquest municipi del Montsià, amb una població de poc més de 800 habitants, es prepara per viure la 12èna edició de la Fira de l'Oli i l'Espàrrec, dos elements alimentaris que es mariden perfectament per convertir-se en un dels elements gastronòmics més destacats del certament i que convoca centenars de visitants per degustar les seues ja populars truites d'espàrrecs i també els olis de qualitat que produeix la cooperativa local, organitzador de la Fira, amb la col?laboració de l'ajuntament.
Josep Maria Simó, gerent de la cooperativa godallenca, explicava que tot i que  la climatologia no ha estat la més apropiada per a la proliferació dels típics "espàrrecs de marge", un any més i gràcies a l'aportació de la gent, han pogut superar les expectatives i ja n'han recollit un centenar de quilos.
Un altra de les activitats que destacava Simó per la seua intencionalitat pedagògica, era la xerrada dirigida als mes joves i que pronunciarà Marina Soler responsable de la DOP oli Baix Ebre-Montsià, anomenada "Que cal saber de l'Oli verge extra", per ensenyar-los-hi a distingir  les diferents qualitats dels olis.
El Senador i portaveu adjunt de l’Entesa pel Progrés de Catalunya, Joan Sabaté serà l'encarregat d'inaugurar la Fira de Godall el dissabte a les 12:30h., una fira  que comptarà enguany amb més de 50 expositors i que  espera la visita d'uns tres mil visitants.
Un altre dels atractius de la fira godallenca seguiran essent les visites guiades al moli d’ oli de l’entitat i les degustacions del oli novell que s’ hi elabora.

El PP presentarà nou cap de llista a Gandesa, Amposta i la Ràpita

font: La Veu de l'Ebre


Godall tanca el 2014 amb superàvit de 225.567€ (font: MesEbre)




2015-03-09

Godall 2 - Corbera 3 (Dr. Jekyll i mr Hyde)

Un partit extrany on el Godall (com diu el titular) va estar molt bé en determinats moments del joc, i totalment desconegut i desaparegut en altres.

El partit començava malament per al Godall que veia que al minut 2 de partit ja s'avançava el Corbera. Al minut 17 el Godall escurçava distàncies gracies a un penal a favor,  penal que va xutar Zaragoza i que en primer moment va blocar el porter, però al refús va aprofitar el mateix Zaragoza per establir l'empat a 1.

El Corbera es sentia segur en defensa i el Godall tampoc ocasionava cap jugada perillosa. Es preveia un partit trencat i fou al minut 32 que el Corbera va avançar-se de nou al marcador.

El Godall va disposar d'una ocasió claríssima que al final va anar al pal i que podia tornar a posar a l'equip al partit, però fou un d'aquells dies que les coses no estan de cara.  Es va veure un equip que durant fases del partit estava totalment endollat i es veia entrega i ganes, però en altres (i en qüestió de mintus de diferència) desapareixia completament i pareixia que fossin simplement espectadors.

A les acaballes del partit, el Corbera va aprofitar una errada del Godall a camp propi per pispar la pilota i fer el 1-3 que sentenciava el partit. El Godall va tirar d'orgull (un orgull que va arribar massa tard) i al minut 89 va reduïr distàncies gràcies a un gol de Zaragoza (2-3), durant el temps afegit va ser un atac continu del Godall per arribar a empatar, però tal com expliquem, l'empenta final va arribar massa tard per poder modificar el marcador.

El Godall, continúa a la part alta de la classificació, però aquestes 2 últimes derrotes el posicionen 6è a 4 punts del líder que en aquests moments és l'Ulldecona.

La sensació va ser molt extranya ahir al camp del Godall, ja que és un equip que generalment dóna una sensació de seguretat i que els jugadors van a totes des de el minut 0 al 90, però en aquest partit, alguna cosa extranya va passar que canviava de sensacions minut a minut.


Com deia algun aficionat:  Era una combinació massa complicada que s'aliniessin els astres de tal manera que aquest mateix fi de setmana, guanyés el Godall i el Barça, i pergués el Madrid.

Un altre dia serà.  Força Godall !!



2015-03-06

El Godall punxa (2-0) al camp del Flix, però es manté a 2 punts del líder

font: Més Ebre



font: La veu de l'Ebre

fragment de la secció Minut 91 (Més Ebre)

tot i la derrota, el Godall continua una setmana més com a equip més en forma.



Aquesta setmana comença un període de quatre partits seguits a casa, rebent al Corbera d'Ebre (5è classificat amb els mateixos punts que el Godall), un partit que a priori es preveu difícil tenint en compte la qualitat del rival.

El partit serà el diumenge a les 16:30h al camp del Godall, us hi esperem.