2011-03-26

L'oli mil·lenari, l'estrella de la fira de Godall (14/03)


Font: Diari El Punt

Sota el sol sensacional d'ahir diumenge, la cinquantena d'expositors de la VIII Fira de l'Oli i l'Espàrrec de Godall s'animaven per l'augment notable de visites respecte a la vigília. Les pluges i el mal temps de dissabte van reduir a la meitat el nombre de visites d'enguany a la mostra, fins a un miler de persones. El producte estel·lar d'aquesta edició ha estat l'oli d'olivera monumental Lacrima Olea Mil·lenària de Godall, que es comercialitza des d'aquesta campanya. Josep M. Simó, gerent de la cooperativa agrícola, es mostrava satisfet perquè “any rere any la fira no para de créixer, així com els nostres productes”. Entre els nous estands destacava el de la Taula del Sénia, que exposava les set marques que fan oli de les oliveres mil·lenàries. La fira, instaurada fa vuit anys per promocionar les marques pròpies, va ser inaugurada enguany per Jaume Antich Balada, director del projecte Oli i oliveres mil·lenàries del territori del Sénia.

Més info a la web de Molí Clapises

2011-03-04

ESPECIAL CARNAVALS 2011 - Suplement SORTIM del Diari AVUI

Pots trobar tot el suplement complet a:

http://quiosc.elpunt.cat/Quiosc.php?do=mostrarHemeroteca&data=2011-03-04&edicio_id=19







ESPECIAL CARNAVALS 2011 - Disfresses i guerra de farina (La Vanguardia 04/03/2011)


ESPECIAL CARNAVALS 2011 - Enfarinats i amb màscares


font: El Punt (04/03/2011)

Els veïns de Godall viuen amb intensitat el seu carnaval, singular per actes com les batalles de farina o les ‘mascarulles'


Sense necessitat de grans lluentons, el carnaval de Godall atrau visitants dels pobles del voltant i de comarca enllà. I tot perquè els seus veïns han aconseguit mantenir vives antigues tradicions, actes que conviden a la disbauxa com ara la batalla de farina o els balls de màscares.

Tot fa pensar que els orígens del carnaval en aquest poble del Montsià es remunten a finals del segle XIX. Segons Elena M. Fabra, en el primer terç del segle XX el carnaval ja se celebrava com si fos la festa major d'hivern. El dia més destacat era el dimarts: els pagesos fins i tot deixaven de treballar al camp, i a les cases les mestresses preparaven un gran dinar. Al poble hi havia dos locals que organitzaven balls, però a més, la gent sortia a qualsevol hora del dia al carrer disfressada i de cop i volta podia començar una batalla de farina.

Amb l'esclat de la Guerra Civil, el carnaval va deixar-se de celebrar i després el dictador va prohibir aquestes celebracions arreu de l'Estat.

Identificar carnaval amb festa d'hivern va permetre esquivar aquella prohibició. Però en realitat, el carnaval es va poder continuar celebrant perquè l'esperit de la festa estava molt arrelat entre els godallencs. Elena M. Fabra recull que “segons expliquen les fonts orals, la simple acció per part d'una noia jove de disfressar-se en un cosidor va fer remoure el record del carnaval i va fer-lo ressorgir d'una manera no premeditada i totalment espontània”.

A partir d'aquell moment, cap a mitjan anys 40, i malgrat l'enuig de la Guàrdia Civil i el capellà, la gent tornava a sortir disfressada al carrer amb màscares i tirava farina a tort i a dret. A finals de la dècada dels 50 es van organitzar de nou els balls de màscares i a poc a poc el ritual festiu va tornar a quedar fixat. D'altra banda, el fet que es tractés de l'únic carnaval que se celebrava a la zona el va convertir i l'ha mantingut com un dels més populars de les Terres de l'Ebre.

A la guerra

Caramels, confeti, merengues, tomàquets... molts carnavals han mantingut la tradició de celebrar guerres o batalles amb productes diversos com a projectils. A Godall, la batalla sempre ha estat de farina. Sembla que l'origen rau en el fet que cada família plantava blat per a consum propi i els excedents s'utilitzaven al carnaval per emblanquinar els veïns amb la farina sobrera. Actualment s'ha perdut el factor sorpresa, i les dues batalles de farina que se celebren el dissabte i el dimarts de carnaval s'inclouen en el programa de festa. Cada participant porta la seva pròpia munició i entre tots plegats poden arribar a llançar uns 4.000 quilos de farina.

A ballar

Els balls de disfresses (se'n celebren cinc) són un altre dels trets distintius que s'han mantingut al carnaval de Godall. En aquests balls les persones amb màscares (o mascarulles) treuen a ballar aquells que no s'han disfressat. Es tracta de vestir-se per no ser reconegut i, sense identitat, provocar la festa i el riure entre els assistents al ball. A tot plegat, cal afegir-hi que el carnaval ha anat sumant altres activitats, com ara àpats populars, cercaviles, rues infantils...

La visita a Godall

Godall està situat al peu de la serra que li dóna nom. Es tracta d'un poble antic, que ja existia en època sarraïna, amb carrers estrets que recorden temps passats. L'edifici més destacat és l'església del Salvador, amb arquitectura del gòtic tardà. Alguns racons per visitar són la plaça del Pou Bo, un espai dedicat a un dels pous que durant anys van subministrar aigua per al poble, i també l'antic cementiri: un recinte tancat que destaca pel conjunt d'onze esteles funeràries que daten dels segles XII i XIII.

D'altra banda, el terme convida a fer-hi passejades i a descobrir els paisatges de la serra.

PER ARRIBAR-HI

El poble està situat a la part central de la comarca del Montsià, entre el pla de la Galera i la serra de Godall.
S'hi arriba per la carretera TV-3313, que el comunica amb la Galera i Ulldecona. Les sortides més properes de l'autopista AP-7 són la 41 (Amposta) i la 42 (Vinaròs).
Les batalles de farina.
Dies 5 i 8 de març, a les quatre de la tarda, després dels àpats populars.
Els balls de carnaval.
Cada dia, a la mitjanit, amb les orquestres La Dama, Atalaia, Acuario, 4 Nada, i Caiman. Entrada gratuïta.
Ajuntament.
Plaça Mare Teresa Blanch, 8
Horari d'atenció al públic: de 16 a 20.30 h
Telèfon: 977 738 018
www.godall.altanet.org
Centre d'Interpretació de la Serra de Godall.
C/ Joan Tomàs, 7
Telèfon: 977 73 83 24
Horari: Durant tot l'any
Dissabtes, de 10 a 13 h i de 15.30 a 19.30 h
Del 21 de juny al 21 de setembre, de dimarts a diumenge, de 10 a 12 h i de 17 a 19 h.

El Centre d'Interpretació de la Serra de Godall


Font: El Punt

La serra de Godall, paral·lela a la serra del Montsià, està formada per un conjunt de muntanyes arrodonides amb una elevació màxima d'uns 400 metres a la Mola de Godall. Es tracta d'un espai ocupat des d'antic, com ho demostren les pintures rupestres que s'hi han localitzat. Aquesta presència continuada de l'home ha humanitzat el paisatge: la zona és plena de construccions de pedra seca que esquitxen de blanc els trossos conreats. Amb tot, també hi queden espais feréstecs poblats de margallons i herbes aromàtiques. Al poble es pot visitar el Centre d'Interpretació de la Serra de Godall, que en difon el patrimoni natural.

L'editorial Piolet edita un nou mapa de les serres de Montsià i Godall


Font: L'Ebre Digital

Després de quatre anys de treballs ha sortit a la llum el mapa de la serra de Montsià i serra de Godall. Una iniciativa de l'editorial Piolet que posa nom i cognoms a cadascun dels racons, senders i equipaments d'aquestes serres. Tot un tresor per als excursionistes.

Caminar per la serra de Montsià i la serra de Godall serà més fàcil a partir d’ara. L’editorial Piolet ha presentat el mapa cartogràfic dedicat a aquestes serres detallant cadascun dels seus senders, racons i espais de forma exhaustiva i després de quatre anys de treballs. Aquest és un mapa que recull altres treballs anteriors i que afegeix noves senyalitzacions. Per exemple, incorpora les senderes d’Alcanar, completa la serra de Godall, ordena el patrimoni en entorns com el de la Pietat d’Alcanar, renova zones d’escalada i millora la toponímia. Tot plegat, destaquen des de l’editorial, gràcies a la complicitat de les diferents entitats, persones i ajuntaments. El mapa s’ha publicat en cinc idiomes, català, espanyol, francès, alemany i anglès, i es pot trobar per 9 euros.

Es presenta la vuitena fira de l'oli i l'espàrrec de Godall (La Plana Ràdio)


L’oli i l’espàrrec seran motiu de visita a Godall de l’11 al 13 de març. Per octau any consecutiu, la cooperativa del municipi, amb l’ajuntament i les entitats del poble, organitzen la fira dedicada a aquests dos productes tan característics del municipi.
La cooperativa de Godall aposta per octau any per promocionar el seu oli i ho fa amb l’espàrrec de complement. La fira de l’oli i l’espàrrec arriba enguany els dies 11, 12 i 13 de març, amb un programa d’activitats molt complet. Inaugurada per Jaume Antich, director del projecte Oli i oliveres mil·lenàries del territori del Sénia, la mostra obrirà divendes a les sis de la tarde.

Dels actes previstos destaquen els esmorzars populars, una tirada de bitlles comarcal, un tast d’olis, una ballada popular de jota així com visites guiades al nou molí d’oli i exposicions.Els organitzadors esperen que enguany es repetisca la xifra de 2.000 visitants d’edicions anteriors. Hi participaran 60 expositors i l’entrada és gratuïta. La cooperativa pretén que durant aquests dies es done a conèixer el poble i sobretot, el seu oli. Enguany ha processat dos milions de quilos d’oli, amb una producció de 500.000 litres. Malgrat això, lamenten els preus baixos, segons el gerent, similars als de fa quinze anys

2011-03-03

Els olis de Santa Bàrbara, Xerta i la Pobla, premis a la fira de Jesús (DdTgn 1 de març)

El C.F.Godall guanya de nou el pols amb el líder de la categoria, el Sant Jaume




Partits jugats aquest 2011:

09/01/2011 La Galera 2 - 3 Godall CF
16/01/2011 Godall CF 0 - 3 Remolins-Bitem UE B
23/01/2011 Godall CF 3 - 2 La Cava CD B
30/01/2011 Arnes CE 2 - 3 Godall CF
06/02/2011 Godall CF 1 - 1 Atlas Tortosa
12/02/2011 Ulldecona CF B 0 - 1 Godall CF
20/02/2011 Tivissa CE A 0 - 0 Godall CF
27/02/2011 Godall CF 2 - 1 San Jaime Enveija UE