2008-02-21

Ariño gana el Gran Premi Comarcal del Montsià

font: Diari de Tarragona



informació pública la relació dels béns i els drets afectats per l'execució de les obres del projecte AE-04108

font: Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya


RESOLUCIÓ

PTO/399/2008, de 6 de febrer, per la qual se sotmet a informació pública la relació dels béns i els drets afectats per l'execució de les obres del projecte AE-04108, dels termes municipals de Freginals, la Galera, Godall, Santa Bàrbara, Tortosa, Ulldecona i Masdenverge.

Aprovat el projecte AE-04108, .Millora local. Condicionament de la carretera T-331, PK 0,630 al 21,100. Tram: Ulldecona-Tortosa., dels termes municipals de Freginals, la Galera, Godall. Santa Bàrbara, Tortosa, Ulldecona i Masdenverge, en data 4 de gener de 2008, i atès que l'aprovació de l'Administració porta implícita la declaració d'utilitat pública i la necessitat d'ocupació dels béns i els drets afectats;

En aplicació del que estableix la Llei 7/1993, de 30 de setembre, de carreteres, i els altres preceptes d'aplicació general;

Atès que, de conformitat amb el que estableix l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat l'adopció de l'acord d'urgent ocupació, amb l'obertura prèvia, d'acord amb el que disposa l'article 56 del Reglament d'expropiació forçosa, d'un període d'informació pública per un termini de 15 dies per tal que els titulars dels béns i els drets afectats puguin al·legar tot el que considerin oportú;

2008-02-01

Les batalles de farina de Godall volen ser festa d'interès Nacional

Font: La veu de l'EBRE (foto: amv)

La imatge del carnaval

Font: La veu de l'EBRE

Guia turística a Godall



Font: El Punt

Els carnavals també arriben avui a Godall amb una cercavila i el primer ball de disfresses a la mitjanit. La primera batalla de la farina serà demà. Aquest municipi del Montsià continua treballant perquè els seus carnavals siguen declarats festa d'interès nacional i ja té enllestit un extens treball etnogràfic sobre una festa que s'ha demostrat que ja se celebrava amb les corresponents batalles de la farina a finals del segle XIX. El treball ha estat realitzat per la historiadora Elena Fabra. Perquè la informació arribe a tothom l'Ajuntament n'ha editat una guia turística amb fotografies d'ara i abans.

El Carnaval s'escampa per les Terres de l'Ebre


Font: Ebre Digital


Ulldecona i Vinaròs ja han donat el tret de sortida als carnavals del territori. Però si voleu trobar les típiques rues i desfilades, els pregons del rei Carnestoltes, cercaviles, balls i diversos premis per a les disfresses més espectaculars, a partir d'aquest cap de setmana podeu fer un recorregut per Deltebre, Godall, Tortosa, l’Aldea o Santa Bàrbara, entre d'altres (més informació a la secció de l'agenda)


Després de dos dècades el Carnestoltes torna a Deltebre

Les regidories de Joventut, Cultura i Festes han unit esforços enguany per organitzar conjuntament un Carnaval a tres bandes, recuperant així una festa que feia més de vint que no se celebrava a Deltebre.
“Si bé és cert que l’associació de dones de la Cava fa tres anys que, pel seu compte, va decidir torna a celebrar l’arribada del rei Carnestoltes, i que el Carnaval infantil manté certa continuïtat des de fa uns cinc anys”, explica la tècnica de Cultura de l’Ajuntament, Elena Fabra, el cert és que feia més de dos dècades que l’Ajuntament no organitzava activitats al voltant d’aquesta tradicional festa, relacionada amb la disbauxa i prèvia a l’inici del calendari litúrgic al voltant de Setmana Santa.

A causa de la importància etnogràfica que suposa el retorn d’aquesta celebració, les tres regidories han preparat una agenda carregada d’actes que durarà tres caps de setmana; “totes les activitats tindran lloc al centre cívic i seran gratuïtes”. Així, aquest dissabte 2 de febrer es farà el ball de Carnaval i hi haurà premis per als que hi vagen disfressats. A més, el consistori sortejarà seixanta entrades amb consumició inclosa per poder assistir a la sessió que el DJ Eduard Cabedo oferirà el 9 de febrer a la sala Mina.

El programa festiu el completen el Carnaval infantil (9 de febrer) i la nit revival del 16 de febrer. Així, a partir de la 1 de la nit, els assistents, disfressats d’estrelles de rock (tal com van triar ells mateixos participant a un bloc), xalaran amb Que torne el Carnaval, una sessió musical que comptarà amb la presència dels mateixos DJ que al concert del setembre. L’organització també ha previst premis per aquesta vetllada: diferents sopars a restaurants de la població, un viatge per a dos persones a una capital europea i una Wii.


El nucli antic de Tortosa tindrà una rua per promoure la integració i la convivència

En el marc del projecte itinerant per a la interculturalitat, l'àrea de Benestar Social ha decidit crear el primer Carnaval infantil del nucli antic el divendres 1 de febrer. A les pedanies de Bítem i Campredó s'ha programat la rua per divendres 1 de febrer per evitar coincidir amb el del barri de Ferreries.


El punt de trobada per la rua serà a les cinc de la tarda a la plaça dels Dolors. Allí, i fins les sis de la tarda, es faran tallers de maquillatge i màscares per aquells xiquets que no tinguen disfressa. A partir de les sis es sortirà de la plaça dels Dolors, pel carrer del Vall, Montcada, plaça de l'Àngel, carrer Sant Blai, pujada de Sant Francesc, carrer Sant Francesc, pujada de Santa Clara, carrer Sant Lluís, i acabarà a la plaça Sant Joan. El recorregut serà amenitzat per diferents grups d'animació i entitats culturals, i en acabar la rua hi haurà jocs, festa musical, i xocolatada.

El barri de Ferreries s'haurà d'esperar fins la setmana que ve per veure la rua de Carnaval. Serà el dissabte 9 de febrer a les 20 h. Enguany, es repartiran fins a 1.170 euros en sis premis, tres a comparses (450 €, 300 € i 150 €), i tres a disfresses individuals (100 €, 90 € i 80 €).
La concentració dels participants serà a la plaça de l’ajuntament a les 17.30 h i la sortida està prevista a les 20 h. El recorregut serà el següent: carrer Sabina, av. Generalitat, pont de l’Estat, av. Colom, carrer Tarragona, rambla Catalunya, carrer Pizarro, plaça J. Bau, carrer Tarragona, av. Colom, carrer Llarg de Sant Vicent, i rambla Catalunya de nou on, a la vora del riu, a l’alçada del passeig de l’Ebre, clourà la desfilada, que estarà amenitzada per les xarangues Xino-xano, Fot-li Canya, i Boceukada.
Abans de la rua, però, aquest divendres 8 tindrà lloc al col·legi de Ferreries el Carnaval infantil, que comptarà amb la presència del duet d’animació Gemma i Manu i en què hi haurà xocolatada (amb la col·laboració de Creo) i desfilada.

El dimarts 12 de febrer, i amb la col·laboració de l’associació de veïns de Santa Clara, tindrà lloc al Calvari l’enterrament de la sardina, en què s’oferirà un berenar. Amb aquest tradicional acte es clouran les activitats relacionades amb el Carnestoltes i es donarà pas a la Quaresma.


Les batalles de farina de Godall volen ser d'interès nacional

Moltes són les localitats ebrenques que organitzen actes al voltant del Carnaval, però si alguna població té una llarga tradició, aquesta és Godall. Aquí el Carnaval se celebra des de finals del s. XIX, només va deixar de fer-se durant la Guerra Civil, però ni la dictarura posterior va poder amb aquesta festa que, això sí, en època franquista havia de fer-se (amb més o menys llibretat) sota la supervisió de la Guàrdia Civil, el capellà del poble i l’algutzir.

El principal atractiu del Carnaval de Godall són les batalles de farina, tot un esdeveniment que aplega centenars de vilatans i curiosos que canvien les serpentines i el confeti per la farina en una guerra que dura tres hores (de 16 h a 19 h). Es calcula que se n’arriben a tirar més de 15.000 quilos al llarg dels dos dies de batalla (dissabte 2 i dimarts 5). A més, el Carnaval esdevé una vertadera festa d’hivern, ja que hi ha cinc nits de ball, paella, cremat i desfilades. Per tot això, l’Ajuntament vol que es reconega i que es declare festa d’interès nacional i, a més, acaba d’editar una guia turística (elaborada per Elena Fabra) que posa de manifest la importància etnogràfica de la festa.


D’altra banda, altres poblacions amb un calendari carnavalesc nodrit són l’EMD de Jesús, l’Aldea o Santa Bàrbara, on es podran trobar les típiques rues i desfilades, els pregons del rei Carnestoltes, cercaviles, balls i diversos premis per a aquelles disfresses més espectaculars.